Kvinners historie i Norge
For å vite hva vi må gjøre i fremtiden, må vi kjenne til fortiden.
Kvinner i vikingtiden
År 800- 1050
Vikingtidens kvinner var sterke og hadde flere rettigheter enn mange andre i Europa. De kunne velge ektemann og kreve skilsmisse. Gjenstander som symboliserte likestilling i arbeid og ansvar.
Kvinners liv i middelalderen
År 500 - 1500
I middelalderen hadde kvinner ansvar for husholdet, mens menn drev gårdsdrift. Noen kvinner drev også egne virksomheter, og hadde økonomisk innflytelse gjennom arv og eierskap.
Fyrstikkarbeiderstreiken
År 1889
I 1889 streiket fyrstikkarbeiderne for bedre arbeidsforhold. Kvinnene dannet sin egen fagforening, ledet av Margrete Vullum, og viste hvordan fellesskap kunne skape endring.
Kampen for stemmerett
År 1913
På begynnelsen av 1900-tallet sto norske kvinner sammen i kampen for politiske rettigheter. Norge et av de første landene i verden til å innføre allmenn stemmerett for kvinner i 1913.
Kvinner i motstandskampen
År 1940 - 1945
Under andre verdenskrig spilte mange kvinner en avgjørende rolle som motstandskjempere. De arbeidet som kurerer, sabotører og ledere i Hjemmestyrkene, ofte med stor fare for eget liv.
Veien inn i arbeidslivet
År 1950 - 1960
50-60-tallet ble kampen for likestilling i arbeidslivet en sentral del av kvinnebevegelsen. Likestillingsloven i 1978 ble det satt fokus på like muligheter for kvinner og menn i yrkeslivet.
Likestilling i familie- og hverdagslivet. År 1970 - 1980
Innføringen av barnehager, økt pappapermisjon, og fokus på deling av huslige plikter. Kvinners frihet til å kombinere karriere og familie ble et viktig steg for likestillingen.
Kvinner i styrerommet
År 2000
Loven om kjønnsbalanse i styrer i 2006 var et gjennombrudd for kvinners deltakelse i næringslivet. Dette sikret at minst 40 % av styremedlemmene skal være kvinner.
Kvinner i dag
År 2025
Likestilling fortsatt en viktig sak i Norge. Kampen for lik lønn og flere kvinner i lederroller preger samfunnsdebatten. Norske kvinner er ledende i klima- og teknologiinitiativer.